Taskuvihkomenetelmä tukee kielenoppimista työssä

Taskuvihko on perinteinen paperinen pikkuvihko, johon työntekijä tai työharjoittelija voi kirjoittaa omia havaintojaan kielenkäytöstä työpaikalla. Sen voi ottaa käyttöön jo kielenoppimisen alkuvaiheessa, ja sen käyttöä voi jatkaa niin kauan kuin uutta opittavaa työpaikalla riittää. Usein äidinkielisetkin ammattilaiset käyttävät muistivihkoa uudessa työpaikassa, jossa heidän pitää oppia uusia käytänteitä ja muistaa uusia asioita. Taskuvihko mahtuu taskuun, ja se on helppo ottaa esiin, kun täytyy tehdä muistiinpanoja.
Hands are holding a pen and there's a notebook on the table.
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Taskuvihko kielenoppimisen tukena

Taskuvihko tekee oppijasta aktiivisen havainnoijan. Hän alkaa kiinnittää huomiota siihen, miten hän voi oppia kieltä työpäivän vuorovaikutustilanteissa. Kun hän seuraa kollegan tai ohjaajan työskentelyä, hän voi esimerkiksi kuunnella kollegan ja asiakkaan vuoropuhelua ja kirjoittaa hyvät fraasit ylös. Tai kun hän ei tiedä, mitä sanoisi tietyssä tilanteessa, hän voi kirjoittaa tilanteen ylös ja kysyä kollegalta, mitä siinä tilanteessa tulisi sanoa. Tällä tavalla hän oppii tilanteeseen sopivaa kielenkäyttöä omista tarpeistaan lähtien.

Taskuvihkoa on hyvä käyttää järjestelmällisesti osana kielen oppimista työpaikalla. Kun kansainvälinen opiskelija aloittaa harjoittelun tai työn hoitoalalla, hänelle voidaan antaa ensimmäinen taskuvihko ja ohjeita sen käyttöön. Suomen kielen opettajan kanssa voi keskustella, mihin asioihin tai tilanteisiin hänen kannattaa kiinnittää huomiota. Hän saa myös ohjeet siihen, miten voi pyytää tukea kollegoilta. Ennen kaikkea hän saa rohkaisua suomen kielen käyttöön ja kielitaidon kasvattamiseen työpaikalla kollegan tai ohjaajan tukemana. 

©2023 Hanna Aho ja Metropolia AMK

Taskuvihko-materiaali, maaliskuu 2023, jonka tekijä on Hanna Aho, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!