Taskuvihko tukee kielenoppimista työssä

Taskuvihko on perinteinen paperinen pikkuvihko, johon työntekijä tai työharjoittelija kirjoittaa havaintojaan kielenkäytöstä työpaikalla. Se otetaan käyttöön jo kielenoppimisen alkuvaiheessa, ja sen käyttöä jatketaan niin kauan kuin uutta opittavaa työpaikalla riittää. Usein äidinkielisetkin ammattilaiset käyttävät muistivihkoa uudessa työpaikassa, jossa heidän pitää oppia uusia käytänteitä ja muistaa uusia asioita. Taskuvihko mahtuu taskuun, ja se on helppo ottaa esiin, kun täytyy tehdä muistiinpanoja.
Hands are holding a pen and there's a notebook on the table.
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Taskuvihko tukee kielenoppimista

Taskuvihko tekee oppijasta aktiivisen havainnoijan. Hän alkaa kiinnittää huomiota siihen, miten kieltä voi oppia työpäivän vuorovaikutustilanteissa. Kun seuraa kollegan tai ohjaajan työskentelyä, voi kuunnella kollegan ja asiakkaan vuoropuhelua ja kirjoittaa hyvät fraasit ylös. Tai kun ei tiedä, mitä sanoisi tietyssä tilanteessa, voi kirjoittaa tilanteen ylös ja kysyä kollegalta, mitä siinä tilanteessa tulisi sanoa. 

Taskuvihkoa käytetään järjestelmällisesti osana kielen oppimista työpaikalla. Kun kansainvälinen opiskelija aloittaa harjoittelun tai työn hoitoalalla, hänelle annetaan taskuvihko ja ohjeet sen käyttöön. Suomen kielen opettajan auttaa siinä, mihin asioihin tai tilanteisiin työpaikalla kannattaa kiinnittää huomiota. Samalla kielenoppija saa ohjeet siihen, miten pyytää tukea kollegoilta. Ennen kaikkea oppija saa rohkaisua suomen kielen käyttöön ja kielitaidon kasvattamiseen työpaikalla. 

©2023 Hanna Aho ja Metropolia AMK

Taskuvihko-materiaali, maaliskuu 2023, jonka tekijä on Hanna Aho, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!