Opinto- ja uraohjaajat ja korkeakoulut

Harjoittelussa tarvittava kielitaito

Erilaisissa työpaikoissa tarvitaan erilaista kielitaitoa. Harjoittelupaikoilla olisi tärkeä pohtia tehtävien vaatimaa kielitaitoa etukäteen. Millaisista työtehtävistä opiskelija selviää itsenäisesti? Millaisista tehtävistä hän selviää, jos saa tukea? Entä millaisista tehtävistä hän ei vielä selviä eikä tarvitsekaan selvitä?
Kuvituskuva
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Työ- ja kieliharjoittelussa vaadittava kielitaito

Työharjoittelupaikalla olisi hyvä pohtia etukäteen harjoittelussa eteen tulevia viestintätilanteita ja niissä tarvittavaa kielitaitoa. Vaadittavaa kielitaitoa olisi hyvä verrata harjoittelupaikkaan tulevan opiskelijan kielitaitoon niin, että viestintätilanteita voidaan suunnitella etukäteen:
Onko opiskelijan kielitaito vielä sillä tasolla, että hän tarvitsee harjoitteluparin tai kielimentorin? Millaisista työtehtävistä opiskelija selviää itsenäisesti? Millaisista tehtävistä hän selviää, jos saa tukea? Entä millaisista tehtävistä hän ei vielä selviä eikä tarvitsekaan selvitä?

Jos työyhteisö on monikielinen, on hyvä kirjata etukäteen ylös myös sitä, mitä kieliä työpaikalla käytetään ja missä tilanteissa. Mitä kieliä käytetään työpaikan kokouksissa, asiakastapaamisissa, suunnittelupalavereissa, neuvotteluissa, koulutuksissa ja ohjeistuksissa? Millaista kielitaitotasoa noissa tilanteissa opiskelijalta vaaditaan? Voiko tilanteisiin osallistua niin, että opiskelija saa tilanteissa kielitukea joltakulta suomea hyvin puhuvalta? Entä millaisia tekstejä työpaikalla käsitellään, tuotetaan tai luetaan? Mitä kieltä noissa teksteissä käytetään ja mikä on työntekijän osuus niiden kirjoittamisessa? Riittääkö, että pystyy lukemaan työpaikan tekstejä vai kuuluuko työtehtäviin myös tekstien tuottamista? Korkeakoulutuksen ammatilliset suomi toisena kielenä -viitekehykset avaavat kielitaidon merkitystä viidellä eri alalla. Kuvauksia voidaan hyödyntää näiden alojen koulutuksessa, mutta niitä voidaan myös käyttää mallina, kun pohditaan muiden alojen ammatillisia kielitaitotarpeita.

Hyödyllisiä sivustoja työ- ja kieliharjoittelun tueksi ohjaajalle ja opiskelijalle

Kirjasto jossa on ihmisiä työskentelemässä tietokoneilla.

Ohjaajan opas ja opiskelijan työkirjat harjoittelun tueksi (external link)

Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään -hankkeessa tuotettiin keväällä 2019 Työpaikkaohjaajan opas ja kolme opiskelijan harjoittelua tukevaa työkirjaa. Materiaalia voi hyödyntää työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena.

Kuvituskuva

Opi suomea töissä

Vinkkejä ja eri alojen materiaaleja suomen oppimiseen ja käyttämiseen työpaikalla

Kuvituskuva

Työelämän suomea (external link)

Monipuolisen materiaalin painopiste on käytännöllisessä kielessä, ja aiheina ovat muun muassa työhaku, asiakaspalvelutyö ja kokoukset sekä palaverit.

Esimerkkejä viestinnästä työpaikan epämuodollisissa tilanteissa

Lataa materiaalit itsellesi ja anna opiskelijalle sanat suuhun! 

Tutustu myös

Kielitietoinen ohjaaja

Kielitietoinen ohjaus ja opetus tehdään yhteistyössä.

A student and a teacher are talking to each other at the table. There's a laptop on the table.

Ammatillinen kielitaito

Tietoa ammatillisesta kielitaidosta ja materiaalia kielenoppimisesta.

Kuvituskuva

Työharjoittelu on myös kieliharjoittelu

Ammatillinen kielitaito otetaan parhaiten haltuun työelämän viestintätilanteissa.

People gathered around a table and discussing.

Kielitehtäviä työharjoitteluun

Täältä löydät vinkkejä hyviin kieliharjoittelutehtäviin.

Kuvituskuva

©2023 Eveliina Korpela, Metropolia AMK

Harjoittelussa tarvittava kielitaito -materiaali. Vastuullinen kirjoittaja Eveliina Korpela. Lisensoitu CC-BY Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.

 

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!