Taskuvihko kielenoppijalle

Taskuvihko-menetelmä auttaa sinua oppimaan oman alan kieltä työssä tai työharjoittelussa. Se sopii kaikille aloille.
Kädet, jotka kirjoittamassa kynällä muistilapulle.
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Taskuvihko auttaa oppimaan kieltä työssä 

Taskuvihko on pieni paperinen vihko, johon voit kirjoittaa uusia suomen kielen sanoja ja fraaseja, joita opit työpaikalla. Voit ottaa sen käyttöön heti alkuvaiheessa ja jatkaa niin kauan kuin uusia asioita työpaikalla riittää. Usein myös suomea äidinkielenään puhuvat ammattilaiset käyttävät muistivihkoa uudessa työpaikassa, jossa heidän pitää oppia paljon uusia asioita ja tapoja. 

Taskuvihko tekee sinusta aktiivisen. Huomaat, missä tilanteissa voit oppia suomen kieltä työpäivän aikana. Kun katsot vierestä kollegan tai ohjaajan työtä, voit esimerkiksi kuunnella kollegan ja asiakkaan keskustelua ja kirjoittaa hyvät fraasit ylös. Tai kun et tiedä, mitä sanoisit jossakin tilanteessa, voit kirjoittaa tilanteen ylös ja kysyä kollegalta, mitä siinä tilanteessa tulisi sanoa. Tällä tavalla opit tilanteeseen sopivaa kielenkäyttöä omista tarpeistasi lähtien.

Taskuvihkoa on hyvä käyttää jatkuvasti työkaluna kielen oppimiseen työpaikalla. Kun aloitat harjoittelun tai uuden työn, ota heti taskuvihko käyttöösi. Suomen kielen opettajan kanssa voit keskustella, mihin asioihin tai tilanteisiin sinun kannattaa työssäsi kiinnittää huomiota. Hän voi myös neuvoa, miten voit pyytää tukea kollegoilta. Saat rohkeutta suomen kielen käyttöön ja kielitaidon kehittämiseen työpaikalla kollegan tai ohjaajan avulla.

Alla on malli taskuvihkosta hoitoalalla. Voit käyttää sitä samaan tapaan omalla alallasi.

©2023 Hanna Aho ja Metropolia AMK

Taskuvihko-materiaali, maaliskuu 2023, jonka tekijä on Hanna Aho, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!