Daniela: Miten oppia suomea, kun työympäristö on englanninkielinen?

Start up -alalla työskentelevän Daniela Untersteinerin mukaan suomen oppiminen on kuin toinen työ. Suomea voi kuitenkin opetella myös harrastusten parissa, Daniela kertoo.
Daniela Untersteiner
Daniela Untersteiner. Kuva: Lyyra Virtanen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Daniela Untersteiner kiittelee sitä, että Suomeen muuttaessa on mahdollista pärjätä puhumalla pelkästään englantia – se auttaa pääsemään alkuun, kun suomen oppiminen on vielä kesken. Ihmiset vaihtavat herkästi puhekieltä suomesta englantiin ja viranomaistenkin kanssa pystyy asioimaan englanniksi.  

Daniela työskentelee start up -alalla yrityksessä, jossa työkieli on englanti. Hän opiskeli englanninkielisen International Business -tutkinnon suomalaisessa ammattikorkeakoulussa, mutta olisi toivonut, että koulu olisi tukenut suomen oppimista enemmän.  

- Ainakaan silloin, kun olin itse opiskelemassa, kielikursseja ei tarjottu kovinkaan edistyneelle tasolle asti. Muiden oppilaitosten kurssit eivät sopineet omien opintojeni kanssa yhteen.

Ajan kuluessa voi olla vaikeaa ottaa seuraava askel kotoutumisessa ja alkaa puhua suomea kaikkialla. Daniela on saanut paljon tukea ja rohkaisua harrastuksensa kautta.

Harrastus kielenoppimisen tukena

Pitkiä työpäiviä tehnyt Daniela harmittelee, ettei ole aina päässyt osallistumaan iltaisin järjestettäville suomen kursseille.  

Onneksi kieltä on päässyt harjoittelemaan urheiluharrastusten parissa – Daniela alkoi käydä kuntosalilla ja osallistui siellä Kwan Nyom Hapkido -tunneille, jotka järjestettiin kokonaan suomeksi.

- Myöhemmin pääsin lasten hapkido-tunneille apuohjaajaksi. Suomeni ei aina ollut kovin kaunista, mutta pystyin auttamaan lapsia harjoittelussa. Heiltä sai hyvin suoraan palautetta, jos he eivät ymmärtäneet minua, Daniela muistelee.

Vaikka Danielan työympäristö on englanninkielinen, pääsee hän silti käyttämään suomea viikottain. Suomenkielisen harrastusyhteisön kautta kielitaito kehittyy.

Kielikursseja työajalla?

Daniela toivoo, että kielitaito nähtäisiin työpaikoilla samanlaisena taitona kuin muutkin työntekijän taidot, joita voi kehittää ja opetella jatkuvasti. On tavallista jäädä opintovapaalle tai tehdä lyhennettyä työaikaa, jos suorittaa vaikkapa maisterintutkintoa, mutta kielikurssit suoritetaan tyypillisesti omalla vapaa-ajalla.

- Suomen kielen oppiminen on kuin toinen työ, kuvailee Daniela. 

Haastatellut ja kirjoittanut Lyyra Virtanen.

Kuuntele ote Daniela Untersteinerin haastattelusta YouTubessa:

Miten oppia suomea, kun työympäristö on englanninkielinen?

Start up -alalla työskentelevän Daniela Untersteinerin mukaan suomen oppiminen on kuin toinen työ. Suomea voi kuitenkin opetella myös harrastusten parissa, Daniela kertoo.

Video's cover picture
  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!