Aleksei: Rohkea hyppy suomenkieliseen työympäristöön auttaa kielen oppimisessa

IT-alalla työskentelevä Aleksei Anisimov tietää, että suomea on vaikea oppia, jos työpaikalla kieltä ei käytetä. Aleksei kertoo, millaisista asioista on saanut apua ja tukea suomen oppimiseen.
Aleksei Anisimov
Aleksei Anisimov. Kuva: Lyyra Virtanen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Ohjelmoija Aleksei Anisimov oli opiskellut suomea ennen maahan muuttamista. Hän toivoi, että uudessa työpaikassa kielitaito kehittyisi luonnollisesti suomea puhuvien työkaverien kanssa. Kansainvälisessä yrityksessä virallinen kieli oli kuitenkin englanti.

- Englanninkielisessä työpaikassa tuli aika vähän mahdollisuuksia puhua suomea, Aleksei kertoo.

Aleksei halusi kielikurssin sijaan yksityisopetukseen, jossa ajan saattoi käyttää tehokkaammin ja keskittyä vain omaan oppimiseen. Työnantaja suostui maksamaan Aleksein oppitunnit ja opettaja oli Aleksein mukaan erittäin hyvä.

Itsenäinen harjoittelu auttoi

Suomea pystyi harjoittelemaan yksityistuntien lisäksi itsenäisesti tv-sarjojen, blogikirjoitusten ja Youtube-videoiden avulla. Vieraan kielen lukeminen on silloin turhauttavaa, jos ei ymmärrä mitään, mutta selkokirjoista Aleksei sai onnistumisen kokemuksia. Keskustelua taas pääsi harjoittelemaan ystävien kanssa viestittelemällä ja soutuharrastuksessa joukkuetoverit auttoivat Alekseita kielen kanssa.

- Nämä pelasivat hyvin yhteen ja mun suomi parani. Sen jälkeen tuntui vähän rohkeammalta ja aloin käyttää kaikki mahdollisuudet, jotka minulla oli suomen puhumiseen.

Aleksei löysi mahdollisuuksia suomen puhumiseen myös työpaikalta. Aleksei kertoo, että hän ymmärtää kirjoitettua kieltä paremmin kuin puhuttua kieltä, joten olikin hyvä, että asiakkaille pystyi kirjoittamaan viestejä suomeksi.

Suomenkieliseen työympäristöön

Myöhemmin Aleksei vaihtoi työpaikkaa toiseen IT-alan yritykseen. Uudessa suomenkielisessä työympäristössä kaikki olivat erittäin avuliaita ja valmiita vaihtamaan käyttämäänsä kieltä, mutta Aleksei kieltäytyi:

- Kaikki puhuivat suomea ja tuntui vähän oudolta, että vain minun takiani kaikkien työkaverieni pitäisi puhua englantia.

Nykyisessä työpaikassa englantia käytetään tarvittaessa toisena työkielenä, mutta päivittäiset kokoukset pidetään suomeksi. Suomen puhuminen työympäristössä on vuoden aikana kehittänyt Aleksein kielitaitoa huimasti ja hän on tyytyväinen päätökseen vaihtaa työpaikkaa.

Haastatellut ja kirjoittanut Lyyra Virtanen.

Kuuntele ote Aleksei Anisimovin haastattelusta YouTubessa:

Rohkea hyppy suomenkieliseen työympäristöön auttaa kielen oppimisessa

IT-alalla työskentelevä Aleksei Anisimov tietää, että suomea on vaikea oppia, jos työpaikalla kieltä ei käytetä. Aleksei kertoo, millaisista asioista on saanut apua ja tukea suomen oppimiseen. Haastattelijana toimi Lyyra Virtanen.

Video's cover picture
  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!