Arviointiapua suomenopettajille

Kielitaidon arviointi askarruttaa usein kokenuttakin opettajaa. Näiltä sivuilta löydät S2-opettajan arviointityötä tukevia materiaaleja ja työkaluja.
Pöydän ääressä kädet selittävät ja pitelevät kynää. Pöydällä vihko.
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivuille rakennetaan S2-oppijoiden kielitaidon arviointiin liittyvää kokonaisuutta, joka koostuu videoista ja lisämateriaaleista. Videoilla käsitellään kielitaidon eri osa-alueita, ja videoita on tulossa mm. YKI-arvioinnista, vertaisarvioinnista sekä tekstien arvioinnista Reading to Learn -metodia käyttäen. Videoilla haastatellaan S2-opetuksen asiantuntijoita. 

Tavoitteena ei ole koota sivuille kaikenkattavaa tukea arviointiin. Osa materiaaleista on valittu siksi, että ne sopivat erityisen hyvin teema, tilanne ja toimijuus -lähtöisen opetuksen tueksi. Osa tämän osion materiaaleista taas on yleisemmin sellaisia, että niille on koettu ilmeinen tarve aiemman tarjonnan vähäisyyden vuoksi (esim. tuki ääntämisen arviointiin). 

Arviointiapua suomenopettajille

YKI-arviointi – Arviointiapua suomenopettajille

Mikä on YKI eli yleinen kielitutkinto? Suomen kielen YKI-tutkinnosta kertoo Nina Reiman.

Kuva Nina Reimanista

Reading to Learn tekstien arvioinnissa

Reading to Learn -metodi on genrepedagogiikan sovellus tekstien ymmärtämiseen ja kirjoittamiseen. Videolla tutustutaan tekstien tarkastelussa käytettyihin arviointikuvaimiin siitä, miten tekstissä luodaan merkityksiä tekstilajitietoutta hyödyntäen. Tutuksi tulevat myös mm. arvioinnissa tarkasteltavat representatiiviset lausetyypit.

Kuvassa Sari Päivärinne ja Katriina Rapatti

Vertaisarviointi – Arviointiapua suomenopettajille

Videolla keskustellaan vertaispalautteesta – sen antamisesta ja saamisesta. Vertaispalautetyöskentely tehostaa oppimista, ja hyvin pohjustettu vertaispalautetyöskentely voi vaikuttaa positiivisesti myös kurssin ilmapiiriin. Mutta vieläkö hampurilaismalli toimii palautteenannossa? Mikä on oikea hetki vertaispalautetyöskentelylle? Onko vertaispalaute yhtä arvokasta kuin opettajan antama palaute? Videolla keskustelevat Zsuzsánna Fehér ja Taija Udd Helsingin yliopistosta.

Kuvassa Taija Udd ja Zsuzsánna Fehér

Tutustu myös näihin

Eturivissä istuu kaksi opiskelijaa joista toinen katsoo opettajaa ja toinen tietokonetta.

Kielitaitotestit

Yleiset kielitutkinnot (YKI) ja valtionhallinnon kielitutkinnot (VKT)

Kielitestit ja kielitaitotasot
Kaksi opiskelijaa tulossa alas portaita.

CEFR: Eurooppalaiset kielitaitotasot

Eurooppalainen viitekehys ja taitotasoasteikko

Kielitestit ja kielitaitotasot
Henkilö kirjoittaa muistiinpanoja tietokoneelle.

Opetusmateriaalipankki

Löydä aineistoa opetuskäyttöön ja jaa oma materiaalisi muiden opettajien kanssa.

Suomenopettajat

©2023 Helsingin yliopisto  

Arviointiapua suomenopettajille -videosarja, maaliskuu 2023, jonka tuottaja on Helsingin yliopisto, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!