Lär dig svenska i vardagen

Du kan studera språk på andra sätt än bara på kurser. Här hittar du information om språkinlärning och hur du kan skapa en rutin. Det finns också många tips på hur du kan lära dig språk på ett roligt och effektivt sätt, ensam eller med en kompis.
A lot of young people have gathered to watch sledging.
Foto: Ethan Hu. Unsplash.

Språkcaféer 

Det bästa sättet att lära sig språk är att använda det i vardagen. Det lönar sig att använda svenska mångsidigt i olika situationer. Om det är svårt att använda svenska t.ex. i butiken eller på restaurangen, kan du gå på språkcaféer och tala svenska där i en lugn och uppmuntrande omgivning. 

Språkcaféerna är öppna evenemang för alla för att öva diskutera på ett främmande språk. En del av dem ordnas av volontärer, andra av föreningar. Det finns grupper på olika nivåer, så du kan också delta även om du kan väldigt lite svenska. Det är gratis att delta på Språkcaféerna. Du kan delta så ofta du vill och delta i flera om du vill. Det brukar finnas minst en på plats som talar god svenska. 

Du kan också själv grunda ett språkcafé till exempel på arbetsplatsen under lunchen eller på fritiden, varsomhelst. Det kan vara bra att bjuda med någon som har svenska som modersmål. 

Det finns flera olika språkcaféer på många olika orter. Du kan prova hitta sådana genom att skriva din ort och "språkcafé" i sökfältet. Bibliotek, församlingar och föreningar som Röda korset brukar ordna språkcaféer. 

Föreningen Luckan har samlat en lista på språkcaféer i huvudstadsregionen: Language cafés and other  resources - Luckan integration.

Kuvituskuva

Luckan: Språkcaféer (external link)

Se Luckans lista på språkcaféer i huvudstadsregionen.

Tandem

Många högskolor ordnar tanden-kurser (de kan också heta Each One Teach One). På tandemkurser får du ett svenskspråkigt par som är intresserad av att lära sig ditt språk eller att lära känna sin kultur. På motsvarande sätt är ditt par din mentor i svenska och finländsk kultur. En del högskolor ger studiepoäng för tandemkurser. Om du inte studerar vid en högskola kan du försöka hitta ett par åt dig via ditt arbete, dina hobbyer eller andra bekanta och vänner. 

Var hittar du en svenskspråkig kompis i Finland?

Det finns många ställen där du kan hittar svenskspråkiga kompisar. 

 • Delta i en kurs, förenings evenemang eller gör volontärarbete. Mera om föreningar och volontärarbete längre ner på sidan.
 • Om du redan kan lite finska eller kan översätta sidan kan du söka kompisar på forumet kaverihaku.net. Du kan skriva din annons på svenska även om de flesta skriver på finska. Du och också använda taggar som #svenska, #finlandssvensk eller #TalaSvenska. 
 • Om du har barn lönar det sig att delta i barnens hobbyer genom att tala med de andra föräldrarna och hjälpa till med olika saker som att till exempel sälja bulla på barnens fotbollsmatch eller liknande. Då är det lättare att lära känna nya människor och hitta kompisar.
 • Finlands Röda Kors ordnar vänverksamhet för invandrare. Ta reda på om de ordnar verksamheten på din ort.
 • Olika lokala Facebook-grupper ordnar verksamhet:
  • Det brukar finnas Facebook-grupper för orter eller stadsdelar eller ännu specifikare, grupper för en viss stadsdels eller bys hundägare eller föräldrar. 
  • Om du inte hittar specifikare grupper kan du fråga i den allmänna lokala gruppen ifall det finns några (grupperna kan vara dolda). 
  • Gör modigt en "vänannons", till exempel: Hej, jag har flyttat hit för ett halvt år sedan. Jag skulle gärna lära känna nya lokala människor. Hör av dig om du är 20-30 år gammal och vill ha sällskap på en promenad eller till bion!

Språkfadder som högskolestuderandenas kompis

En språkfadder stöder och uppmuntrar internationella studerande i deras svenskstudier och i vardagen.

Two students walking and talking in the corridor.

Tips på hur du kan studera svenska på fritiden

Här hittar du många olika tips på hur du kan lära dig svenska på fritiden och skapa en rutin som hjälper dig att lära dig svenska själv. 

 • Publicerad:
 • Uppdaterad:
Dela
URL copied!