Nollapersoona

Lauseet, joissa tekijää ei kerrota, ovat suomen kielessä melko tavallisia. Kun ei halua kertoa tekijää tai tekijä ei ole tiedossa, voi käyttää nollapersoonaa.
A person is reading post-it-notes attached on the whiteboard.
Kuva: Anni Hanén. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lauseet, joissa tekijää ei kerrota, ovat suomen kielessä melko tavallisia. Kun ei halua kertoa tekijää tai tekijä ei ole tiedossa, voi käyttää passiivia tai nollapersoonaa.  

Puhekielessä käytetään usein sinä-muotoa samassa tarkoituksessa, siis silloinkin, kun tekijä ei välttämättä ole juuri kuulija, vaan kuka vain / ketkä vain. Kirjoitettuun asiatyylin sama ei erityisen hyvin sovi. Haluatko oppia lisää? 

P.S. Huomasitko, missä kohden tässä tekstissä käytetään passiivia ja nollapersoonaa?

Opetusmateriaali

Alla olevan materiaalin avulla opit, miten nollapersoona eroaa passiivista, miten se muodostetaan ja miten sitä käytetään puhe- ja kirjakielessä.

Tehtäviä nollapersoonasta

Alla olevassa materiaalissa on kaksi tehtävää, joiden avulla voit harjoitella nollapersoonan käyttöä uutistekstin avulla. Kun olet tehnyt tehtävät, voit tarkistaa vastaukset.

Käytä nollapersoonaa

Haasta itsesi ja harjoittele nollapersoonan käyttöä!

Opettajalle

Opettajalle tarkoitetut materiaalit ovat samat kuin ylemmät materiaalit, mutta ladattavana Powerpoint- ja Word-tiedostoina, joita voi muokata ryhmän tarpeiden mukaan.

©2023 Taija Udd

Tekstitaidot: Nollapersoona -materiaali, kesäkuu 2023, jonka tekijä on Taija Udd, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa Kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään. 

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!