Voimaa ja vertaistukea suomen kielen yksityisopettajien verkostosta

Työskentelemme suomen kielen yksityisopettajina omien yritystemme kautta, Maiju vuodesta 2020 ja Mari vuodesta 2017. Työ suomen kielen opettaja-yrittäjänä voisi olla yksinäistä, mutta verkostoista saa voimaa, vertaistukea ja asiakkaita.
8 hymyilevää henkilöä seisomassa Tampereen Laukonsillalla, taustalla kaupunkimaisema
Kuva: Suomen kielen yksityisopettajia koulutusmatkalla Tampereella. Kuvaaja: Svetlana Leinonen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Polkumme yrittäjiksi

Maiju: Ennen yrittäjyyttä opetin noin 11 vuotta suomea muun muassa ammatillisissa koulutuksissa, kotoutumiskoulutuksissa sekä kansanopistossa turvapaikanhakijoiden suomen kielen koulutuksessa.

Minua houkutteli yrittäjyydessä työn vapaus ja itsenäisyys sekä palkkatyötä suurempi mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin ja työtapoihin.

Mari: Ennen yrittäjäksi ryhtymistä työskentelin muun muassa vapaan sivistystyön, kotoutumiskoulutuksen ja kielitaidon arvioinnin parissa ja tein väitöskirjaa Turun yliopistossa.

Olin päässyt kokeilemaan yksityistuntien pitämistä palkkatöissä ja pidin siitä kovasti. Oma yritys tuntui luontevimmalta tavalta päästä keskittymään yksityisopetukseen toden teolla. Minuakin kiehtoi yrittämisessä vapaus säädellä omaa työtä.

Vertaistukea verkostosta

Hanna Männikkölahti on pitkän linjan yksityisopettaja ja selkomukauttaja, joka on toiminut meidän molempien innoittajana ja esikuvana monessa asiassa. Hanna perusti muutama vuosi sitten suomen kielen yksityisopettajien verkoston, johon molemmat kuulumme.

Meillä on Facebook-ryhmä ja Zoom-tapaamisia sekä kasvokkaistapaamisia muutaman kerran vuodessa. Jaamme kokemuksia, kysymyksiä ja vinkkejä ja teemme muutenkin paljon kaikenlaista yhteistyötä.

Vierailemme toistemme tunneilla, ostamme toisiltamme palveluita, järjestämme yhdessä kursseja ja koulutuksia ja ohjaamme opiskelijoita toisillemme.

Verkosto on avoin kaikille yksityisopettajuudesta kiinnostuneille ja löytyy Facebookista nimellä Suomen kielen yksityisopettajat.

Yksinyrittäjän kalenterissa on lopulta aika rajallisesti tilaa, ja siksi on ihanaa, että on kollegoita, joille voi ohjata kyselijöitä silloin, kun omaan kalenteriin ei mahdu tai kun juuri kyseinen työ ei kiinnosta itseä.

Apua arviointiin

Maiju: Yksityisopiskelijani oli pitkään kysellyt arviota kielitaitotasostaan. Kaipasin toisia aivoja avukseni arviointiin. Tiesin, että Mari oli työskennellyt aiemmin Testipisteessä ja siksi pyysin Maria apuun

Arvioimme Marin kanssa yhdessä opiskelijan puhumisen ja kirjoittamisen. Sain tuosta yhdestä kerrasta paljon varmuutta arviointiin. Oli hyvä kokemus huomata, että yksityisopettajan ei tarvitse aina työskennellä yksin, vaan apua saa, kun pyytää.

Kielibuustin monet mahdollisuudet


Me molemmat olemme kokeneita, hyvin verkostoituneita suomen kielen opettajia, ja löydämme esimerkiksi sopivia opetusmateriaaleja helposti. Kuitenkin erityisesti uran alkuvaiheessa voi olla vaikea tietää, miten pääsee alkuun ja ketä kannattaa lähestyä.

Kielibuusti vaikuttaa monella tavalla lupaavalta meidän työtämme ajatellen. Esimerkiksi opiskelijoiden ohjaaminen seuraavalle kurssille ja sopivien materiaalien löytäminen toivottavasti helpottuu Kielibuustin myötä.

Kirjoittaja(t)

Maiju Ollilainen ja Mari Nikonen ovat suomen kielen yksityisopettajia ja yrittäjiä. Heitä molempia kiehtoo yrittämisen vapaus ja mahdollisuus luoda uutta. Mari työskentelee myös suomen kielen ja kirjoitusviestinnän tuntiopettajana Aalto-yliopistossa. Maiju puolestaan satsaa täysillä yritystoimintaan. Maiju Ollilainen, FM, suomen kielen opettaja, Ihana suomi, Hausjärvi, info@ihanasuomi.fi Mari Nikonen, FM, suomen kielen opettaja, Ask a Finnish Teacher / Toiminimi Mari Nikonen, mari@askafinnishteacher.com

Lue lisää blogin toimituskunnasta
  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!