Koiran kanssa kiinni kieleen ja osallisuuteen!

Moni maahanmuuttaja haluaisi päästä käyttämään suomea kielikurssien ulkopuolella ja harmittelee, ettei oikein pääse tutustumaan suomalaisiin, vaikka Suomessa asuukin.

Kielibuustin kurssikokeiluiden puitteissa on haastateltu korkeakoulutettuja suomen kielen oppijoita, jotka työskentelevät englanniksi mutta jotka haluaisivat oppia suomea arjen tilanteita varten ja päästä keskustelemaan suomeksi. Muutamat heistä ovat tunnistaneet erään arkisen, säännöllisesti toistuvan vuorovaikutustilanteen, joka ei oppimateriaaleissa juuri esiinny mutta joka voikin olla avain osallisuuden kokemukseen.
Kaksi koiraa kohtaavat kadulla.
Kuva: Bundo Kim (Unsplash.com)

”Onks se uros vai narttu?”

Koiraa ulkoiluttavat tuppaavat juttelemaan vastaantulijoille (Karjalainen 2020) – koira saattaa kirvoittaa kenet tahansa juttelemaan ja usein toisten koiranulkoiluttajien kanssa juttu viriää koirien keskinäisen vuorovaikutuksen tarkastelusta.

Usein lenkillä ei ole kiire. On aikaa jäädä juttelemaan, ja keskustelunaihe kumpuaa helposti käsillä olevasta tilanteesta, on se sitten koira edesottamuksineen tai vaikka päivän sään päivittely. Lenkillä on käytävä säännöllisesti – vuorovaikutustilanteita pikkuhiljaa tutuksi muuttuvien, lähialueella koiria ulkoiluttavien koiranomistajien kanssa syntyy säännöllisesti, ja näin kieltäkin pääsee käyttämään säännöllisesti. Koiralenkeillä syntyvissä keskusteluissa toistuvat myös usein samat fraasit, joten vähäiselläkin kielitaidolla voi päästä puhumaan suomea ja solmimaan suomenkielisiä tuttavuuksia.

Koiranomistajan suomea – lyhyt oppimäärä

Kielibuustin tavoitteena on edistää kansainvälisten osaajien kotimaisten kielten taitoa ja auttaa heitä integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Sekä kielen oppimisen että integroitumisen kannalta on tärkeää, että kielenoppija rohkaistuu käyttämään kieltä hänelle relevanteissa tilanteissa ja liittymään itselleen merkityksellisiin yhteisöihin. Koiraa ulkoiluttaessa syntyvät keskustelut ja koiraharrastuksen kautta syntyvät tuttavuudet ovat yksi hyvä esimerkki tästä.  

Kielibuustissa pyritään luomaan sellaisia kielen opetuksen muotoja, jotka tukevat oppijan omaa toimijuutta ja kykyä huomata kielenoppimistilanteet ympäristöstään. Siksi esimerkiksi yksi Helsingin yliopiston henkilöstölle suunnatun suomen alkeiskurssin valinnaisista aiheista tulee olemaan lyhyt johdatus koiranomistajan suomeen.

Tässä muutamia makupaloja:

   Onks (se) narttu vai uros?

   Onks se kiltti?

   Taitaa olla vielä pentu?

   Onks se kettuterrieri?

   Tää ei oikein tykkää toisista koirista. 

Kirjoittaja(t)

Kirjoittajat työskentelevät Kielibuusti-hankkeessa ja tunnistavat lemmikkien mahdollisuuden keskustelunavaajina.

Lue lisää blogin toimituskunnasta
  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!