Tips och resurser för vardagen

Språkcaféer
Det bästa sättet att lära sig språk är att använda det i vardagen. Det lönar sig att använda svenska mångsidigt i olika situationer. Om det är svårt att använda svenska t.ex. i butiken eller på restaurangen, kan du gå på språkcaféer och tala svenska där i en lugn och uppmuntrande omgivning.
Språkcaféerna är öppna evenemang för alla för att öva diskutera på ett främmande språk. En del av dem ordnas av volontärer, andra av föreningar. Det finns grupper på olika nivåer, så du kan också delta även om du kan väldigt lite svenska. Det är gratis att delta på Språkcaféerna. Du kan delta så ofta du vill och delta i flera om du vill. Det brukar finnas minst en på plats som talar god svenska.
Du kan också själv grunda ett språkcafé till exempel på arbetsplatsen under lunchen eller på fritiden, varsomhelst. Det kan vara bra att bjuda med någon som har svenska som modersmål.
Det finns flera olika språkcaféer på många olika orter. Du kan prova hitta sådana genom att skriva din ort och "språkcafé" i sökfältet. Bibliotek, församlingar och föreningar som Röda korset brukar ordna språkcaféer.
Föreningen Luckan har samlat en lista på språkcaféer i huvudstadsregionen: Language cafés and other resources - Luckan integration.
Tandem
Många högskolor ordnar tanden-kurser (de kan också heta Each One Teach One). På tandemkurser får du ett svenskspråkigt par som är intresserad av att lära sig ditt språk eller att lära känna sin kultur. På motsvarande sätt är ditt par din mentor i svenska och finländsk kultur. En del högskolor ger studiepoäng för tandemkurser. Om du inte studerar vid en högskola kan du försöka hitta ett par åt dig via ditt arbete, dina hobbyer eller andra bekanta och vänner.
Var hittar du en svenskspråkig kompis i Finland?
Det finns många ställen där du kan hittar svenskspråkiga kompisar.
- Om du redan kan lite finska eller kan översätta sidan kan du söka kompisar på forumet kaverihaku.net. Du kan skriva din annons på svenska även om de flesta skriver på finska. Du och också använda taggar som #svenska, #finlandssvensk eller #TalaSvenska.
- Om du har barn lönar det sig att delta i barnens hobbyer genom att tala med de andra föräldrarna och hjälpa till med olika saker som att till exempel sälja bulla på barnens fotbollsmatch eller liknande. Då är det lättare att lära känna nya människor och hitta kompisar.
- Finlands Röda Kors ordnar vänverksamhet för invandrare. Ta reda på om de ordnar verksamheten på din ort.
- Delta i en kurs, förenings evenemang eller gör volontärarbete. Mera om föreningar och volontärarbete längre ner på sidan.
- Olika lokala Facebook-grupper ordnar verksamhet:
- Det brukar finnas Facebook-grupper för orter eller stadsdelar eller ännu specifikare, grupper för en viss stadsdels eller bys hundägare eller föräldrar.
- Om du inte hittar specifikare grupper kan du fråga i den allmänna lokala gruppen ifall det finns några (grupperna kan vara dolda).
- Gör modigt en "vänannons", till exempel: Hej, jag har flyttat hit för ett halvt år sedan. Jag skulle gärna lära känna nya lokala människor. Hör av dig om du är 20-30 år gammal och vill ha sällskap på en promenad eller till bion!
Språkfadder som högskolestuderandenas kompis
En språkfadder stöder och uppmuntrar internationella studerande i deras svenskstudier och i vardagen.

Tips på hur du kan studera svenska på fritiden
Här hittar du många olika tips på hur du kan lära dig svenska på fritiden och skapa en rutin som hjälper dig att lära dig svenska själv.
- Lär dig nya ord varje dag. Tre nya ord i dagen är över tusen ord i året!
- Sätt upp lappar med namnen på saker och möbler både hemma och på kontoret.
- Byt telefonens språk till svenska och lär dig nya ord!
- Öva ord med Memrise eller andra applikationer.
- Gör flash cards till dig själv. Skriv ett ord på svenska på ena sida och översättningen eller en bild på andra sidan. Gå igenom korten ensam eller med en kompis.
- Spjälka långa ord. Fundera på vad de betyder. Till exempel hälsovårdscentral = hälsa (-> o) + vård + s + central
- Skriv dikter om nya ord. Rim och sagor hjälper dig att minnas främmande ord.
- Titta på svenskspråkiga program på Yle Språkskolan. Om du inte förstår ett ord kan du klicka på den svenskspråkiga textningen och få översättningen på ditt språk.
- Läs högt - det hjälper dig att lära ord. Det är lättare att minnas ord när du läser, talar och hör dem.
- Titta på svenskspråkiga filmer eller tv-serier med svensk textning.
- Följ svenskspråkiga kanaler på Youtube och sociala medier.
- Lyssna på svenskspråkiga radiokanaler och se på svenskspråkiga program på till exempel Yle Arenan.
- Lyssna på Yle nyheter på lätt svenska och annat ljudinnehåll.
- Lär dig ord genom att lyssna på musik med LingoClip-appen.
- Banda in viktiga fraser på din telefon som du behöver i olika situationer, till exempel på biblioteket eller på jobbet. Lyssna sedan på fraserna innan du behöver använda dem. När du lärt dig dem kan du banda in nya.
- Titta på tv-program och uppreda ord, fraser och uttryck som du hör. Imitera tonläge, miner och gester.
- Spela ordförklaringsspelet Alias. I Alias finns det ord eller bilder på kort som du ska förklara på svenska. Du får inte använda själva ordet eller delar av den i förklaringen. Din kompis försöker gissa vilket ord det är frågan om. Du kan också göra kort själv.
- Be en arbetskompis prata svenska med dig 10 minuter varje dag.
- Fråga ord som du inte förstår: “Ursäkta, vad betyder ‘julgubben’?
- Be svenskspråkiga prata svenska med dig: “Ursäkta, jag skulle vilja lära mig svenska, kan du tala lite långsammare, tack.”
- Läs svenskspråkiga tidningar, webbnyheter, serier och bloggar. Det lättaste är att börja med korta och aktuella, eller annars intressanta texter.
- Följ ett svenskspråkigt diskussionsforum och vad som diskuteras där. Hurdant språk och hurdana uttryck används i diskussionerna?
- Läs samma text tillsammans med någon annan. Skriv upp de ord som ni tycker är de centralaste (minst 20 ord). Gå sedan igenom dem tillsammans.
- Läs till exempel en nyhet först på ditt eget språk och sedan en nyhet om samma ämne på svenska.
- Läsning är det bästa sättet att få ett bra ordförråd.
- Skriv dikter, sagor eller roliga meningar om grammatikregler. Desto roligare meningarna är, desto bättre minns du dem.
- Gör en fickgrammatik åt dig själv på telefonen eller i ett litet häfte. Samla egna minnesregler för grammatik och uttryck i den. På det sättet är de alltid med dig och du kan repetera i till exempel bussen. Det är lättare att minnas grammatikregler när du har skrivit upp dem själv.
- Skriv meningar där olika satsdelar har egna färger: till exempel verb är gula, subjekt är gröna och objekt är orangea. Läs texter och färglägg satsdelarna.
- Använd till exempel Word-programmet när du skriver eftersom det röda sträcket markerar ord som du stavat fel.
- Skicka en liten text på svenska varje vecka åt en vän eller en kollega.
- Chatta aktivt. Se hur de svenskspråkiga skriver och ta efter.
- Det finns mycket bra material på sociala medier. Skapa gärna innehåll du också.
- Skriv upp tio nya ord från till exempel ett stycke i en lärobok och skriv en kort saga med dem. Använd alla tio ord. Du lär dig både nya ord och att producera text.
- Läs en text på svenska, till exempel en tidningsartikel och skissa upp vad texten består av: Vad berättas först? Vad berättas till näst? Det finns en kärntanke i varje stycke. Hitta den och skriv den bredvid stycket. När du har gått igenom strukturen i andras texter är det lättare att själv skriva.
- Att läsa mycket stöder dina skrivkunskaper.
Har du tid för en ny hobby? Eller har du en gammal hobby som du kunde fortsätta med? Genom hobbyer kan du lära känna nya människor och samtidigt öva dina språkkunskaper.
Om du till exempel tar danslektioner, deltar handledd gymnastik eller annat motsvarande gör det ingenting om du inte genast förstår allting. Rörelserna i sig behöver inga ord och många av instruktionerna upprepas så många gånger att du så småningom lär dig dem. Dessutom får du umgås med människor som har samma intressen som du! Genom hobbyer lär du dig svenska för sådant som är betydelsefullt för dig: på fågelskådarkurser lär du dig fåglarnas namn, på en matlagningskurs matlagningstermer och i en kör lär du dig musikrelaterade språkkunskaper. Utöver det hinner du såklart också prata om vanliga vardagliga saker med de andra.
Medborgar- och arbetarinstituten erbjuder mångsidiga och förmånliga hobbyer i form av kurser. En del av dem är väldigt populära, så det lönar sig att anmäla sig genast när anmälan öppnar. I Finland finns också till exempel idrottsföreningar där det är möjligt att idrotta på svenska, svenskspråkiga körer och bokcirklar.
Om du är i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla) kan du lätt hitta fritidsaktiviteter på svenska på sidan fritid.fi.
Finland är föreningarnas förlovade land. Det finns föreningar för allt möjligt, också på svenska. Genom att bli medlem och delta i en förenings verksamhet lär du känna nya människor med samma intressen. Samtidigt kan du öva dina språkkunskaper och lära dig nytt, både nya saker och nya språkkunskaper. Föreningar ordnar evenemang, kurser, resor och annat roligt. Många av dem har också en tidskrift, nätsidor och kanaler på sociala medier.
Stora svenskspråkiga föreningar i Finland med lokal verksamhet på många orter är till exempel Folkhälsan, Marthaförbundet, Finlands svenska folkdansring, Svenska kvinnoförbundet, Natur och miljö och Finlands svenska sång- och musikförbund. Sök efter de lokala föreningarna eller lokal verksamhet så ser du om det finns något för dig på din ort. Dessutom finns föreningen Svenska.fi för dem som vill integrera sig på svenska i Finland. Fråga också dina svenskspråkiga bekanta om de har tips på trevliga föreningar!
På InfoFinland webbplats finns allmän information om föreningar i Finland och en lista på riksomfattande föreningar för invandrare: Föreningar - InfoFinland.
Om du vill grunda en egen förening eller redan är med i någon har föreningen Svenska folkskolans vänner skapat webbtjänsten Föreningsresursen med tips och hjälp för dig som vill veta om hur man driver en förening.
Volontärarbete, eller frivilligarbete, är ett bra sätt att jobba för saker du tycker är viktiga. Det kan vara att hjälpa andra människor eller att medverka i något, till exempel att gå med i en förenings styrelse eller hjälpa åldringar klara sig i vardagen. Volontärarbete är inte samma sak som arbete eller praktik, volontärarbete är något du gör bara på din fritid. Du får alltså ingen lön för volontärarbete. Erfarenheten kan vara nyttig när du söker att avlönat arbete eller praktik.
Om du är arbetslös ska du på förhand fråga din TE-byrå ifall volontärarbetet i en styrelse eller annat påverkar dina stöd. I vissa fall kan volontärarbetet vara en del av integrationsplanen. Läs mera på InfoFinlands sidor. Att delta i en förenings evenemang är inte volontärarbete.
Du kan hitta volontärarbete på till exempel sidan vapaaehtoistyö.fi.