Arviointi

Kielitaidon arviointi askarruttaa usein kokenuttakin opettajaa. Näiltä sivuilta löydät S2-opettajan arviointityötä tukevia materiaaleja ja työkaluja.
Pöydän ääressä kädet selittävät ja pitelevät kynää. Pöydällä vihko.
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivuille rakennetaan S2-oppijoiden kielitaidon arviointiin liittyvää kokonaisuutta, joka koostuu videoista ja lisämateriaaleista. Videoilla käsitellään kielitaidon eri osa-alueita, ja videoita on tulossa mm. YKI-arvioinnista, vertaisarvioinnista sekä tekstien arvioinnista Reading to learn -metodia käyttäen. Videoilla haastatellaan S2-opetuksen asiantuntijoita. 

Tavoitteena ei ole koota sivuille kaikenkattavaa tukea arviointiin. Osa materiaaleista on valittu siksi, että ne sopivat erityisen hyvin teema, tilanne ja toimijuus -lähtöisen opetuksen tueksi. Osa tämän osion materiaaleista taas on yleisemmin sellaisia, että niille on koettu ilmeinen tarve aiemman tarjonnan vähäisyyden vuoksi (esim. tuki ääntämisen arviointiin). 

Arviointiapua suomenopettajille -videosarja

YKI-arviointi – Arviointiapua suomenopettajille

Mikä on YKI eli yleinen kielitutkinto? Suomen kielen YKI-tutkinnosta kertoo Nina Reiman.

Kuva Nina Reimanista

Tutustu myös näihin

Kielitaitotestit

Yleiset kielitutkinnot (YKI) ja valtionhallinnon kielitutkinnot (VKT)

Eturivissä istuu kaksi opiskelijaa joista toinen katsoo opettajaa ja toinen tietokonetta.

CEFR: Eurooppalaiset kielitaitotasot

Eurooppalainen viitekehys ja taitotasoasteikko

Kaksi opiskelijaa tulossa alas portaita.

©2023 Helsingin yliopisto  

Arviointiapua suomenopettajille -videosarja, maaliskuu 2023, jonka tuottaja on Helsingin yliopisto, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!