Kirjallisuuspodcast suomenoppijoille
Podcastissa keskustellaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja kulttuurihistoriaan liittyvistä teemoista.
Monet eri tahot järjestävät kielikahviloita. Kielikahvilan ideana on, että voit jutella suomeksi yhdessä muiden kanssa eri asioista. Samalla voit tutustua uusiin ihmisiin. Kielikahvilaan voit hyvin mennä, vaikka et vielä puhuisi paljon suomea: aluksi voit puhua vaikka säästä ja omasta päivästä tai harjoitella vain kertomaan, kuka olet. Myöhemmin voit keskustella esimerkiksi ajankohtaisista tapahtumista.
Monessa kaupungissa kielikahviloita järjestää SPR (Suomen Punainen Risti) ja myös monet muut järjestöt sekä kunnat järjestävät kielikahviloita. Jos haluat osallistua kielikahvilaan, tietoa kannattaa etsiä hakemalla oman paikkakunnan kielikahviloita (esim. Tampere + kielikahvila).
Hyvä idea on myös kielikahvila omalla työpaikalla esimerkiksi kerran viikossa työpaikan aikana! Aloitteen työpaikan kielikahvilan järjestämiseksi voi tehdä kuka vain: esimies tai työntekijä, suomenoppija tai äidinkielinen suomenpuhuja.
Monessa korkeakoulussa järjestetään tandem- tai Each One Teach One -kursseja. Näillä kursseilla sinulle järjestetään suomalainen pari, joka on kiinnostunut oppimaan sinun äidinkieltäsi tai tuntemaan kotimaasi kulttuuria. Parisi toimii sinulle suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin oppaana. Kun teette etukäteen sovitut tehtävät, voitte mahdollisesti saada opiskelustanne myös opintopisteitä. Katso korkeakoulusi tarjonta!
Suomalaista kaveria voi etsiä monista paikoista.
Opeton-yritys on tehnyt palvelun, jossa voit kuukausimaksua vastaan chattailla suomeksi. Lisää tietoa yrityksen verkkosivuilta.
Kielikummi tukena suomen opinnoissa ja arjen tilanteissa
Ota käyttöösi jokaisesta vinkkilistasta ainakin yksi tapa oppia suomea vapaalla. Voit lukea lisää vinkkejä kielenoppimisesta esimerkiksi Monikielisen akateemisen viestinnän keskuksen (MOVI) sivuilta.
P.S. Lukeminen on paras tapa rikastuttaa sanavarastoa.
Olisiko sinulla aikaa uudelle harrastukselle? Tai onko sinulla vanha harrastus, jolle voisit taas tauon jälkeen antaa enemmän aikaa? Monien harrastusten parissa voit tutustua uusiin ihmisiin, ja useimpien harrastusten parissa voit myös kasvattaa kielitaitoasi.
Jos osallistut esimerkiksi ohjatulle liikuntatunnille, ei haittaa, vaikka et ymmärrä heti kaikkea, mitä sanotaan. Liikkeet puhuvat puolestaan ja monet ohjeet toistuvat niin monta kertaa, että opit ne vähitellen. Hyvä puoli on tietysti myös se, että tapaat ihmisiä, joita kiinnostavat samantapaiset asiat kuin sinuakin ja pääset oppimaan kieltä asioista, jotka ovat sinulle merkityksellisiä: lintukurssilla opit lintujen nimiä, kokkauskurssilla ruuanlaittotermejä ja kuorossa musiikkiin ja musiikin esittämiseen liittyvää kieltä. Ja tietysti paljon muutakin: yhteisen harrastuksen parissa puhutaan yleensä monenlaisista arkisista asioista.
Edullisia ja monipuolisia mahdollisuuksia harrastamiseen tarjoavat esimerkiksi kansalais- ja työväenopistot. Usein kursseille kannattaa ilmoittautua heti (=samalla minuutilla) kun ilmoittautuminen alkaa, sillä monet kurssit ovat todella suosittuja.
Podcastissa keskustellaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja kulttuurihistoriaan liittyvistä teemoista.
8 lyhyttä työtilannevideota, joissa hotellin vastaanottovirkailija palvelee asiakasta suomeksi.
©2023 Aija Elg ja Emmi Pollari ja Taija Udd
Opi suomea vapaalla, huhtikuu 2023, jonka tekijät ovat Aija Elg ja Emmi Pollari ja Taija Udd, on lisensoitu Creative CommonsNimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.