Kotoutumiskoulutus
Täältä löydät tietoa ja ohjeita kotoutumiskoulutuksesta ja sen sisällöistä.

Oppijalle
Suomessa on erilaisia palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan, työllistymään ja oppimaan kieltä.
Jos olet työtön
Jos olet työtön, niin sinun kannattaa rekisteröityä työttömäksi työnhakijaksi, jotta pääset kotoutumispalveluiden piiriin. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi alkukartoitus, kotoutumissuunnitelma ja kotoutumiskoulutus. Myös perheesi jäsenillä voi olla oikeus näihin palveluihin, jos he muuttavat Suomeen sinun kanssasi.
Alkukartoituksessa viranomainen selvittää esimerkiksi koulutuksesi, työkokemuksesi ja kielitaitosi.
Alkukartoituksen jälkeen viranomainen tekee sinun kanssasi kotoutumissuunnitelman.
Suunnitelmaan voi kuulua esimerkiksi suomen tai ruotsin kielen opiskelua, muita opintoja tai työharjoittelua. Kotoutumissuunnitelma on tavallisesti voimassa korkeintaan kolme vuotta. Joissakin erityistapauksissa se voi olla voimassa viisi vuotta.
Kun kotoutumissuunnitelma on tehty, voit saada kotoutumiskoulutusta. Kotoutumiskoulutusta järjestävät erilaiset oppilaitokset (mm. kansanopistot ja ammatillista aikuiskoulutusta tarjoavat oppilaitokset). Kotoutumiskoulutukseen kuuluu tavallisesti suomen tai ruotsin kielen opiskelua. Koulutuksessa tutustut myös suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja työelämään. Siihen voi sisältyä myös aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tutkinnon tunnustamista sekä ammatillista suunnittelua ja uraohjausta. Kotoutumiskoulutus on maksuton.
Ruotsinkielisiä kotoutumiskoulutuksia järjestetään Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.
Voit saada työttömyysetuutta tai toimeentulotukea kotoutumissuunnitelman ajalta riippuen siitä, kuinka kauan olet asunut Suomessa. TE-toimisto, Kela tai kunta selvittää oikeutesi saada työttömyysetuutta tai toimeentulotukea.
Jos sinulla on työpaikka
Jos sinulla on työpaikka, on joskus mahdollista, että työnantajasi auttaa sinua kotoutumisessa. Työnantaja voi esimerkiksi etsiä tai järjestää sinulle suomen tai ruotsin kielen kurssin.
Jos olet jäämässä työttömäksi
Työnhakijaksi voi rekisteröityä myös, jos on työttömyysuhan alla tai jäämässä työttömäksi.
Lue lisää kotoutumisesta
Lisää tietoa ja ohjeita alkukartoituksesta ja kotoutumissuunnitelmasta sekä tukimuodoista työttömille maahanmuuttajille löydät InfoFinlandin sivuilta. Sivusto on monikielinen.
Kotoutuminen Suomeen | InfoFinland
Lisää tietoa ja ohjeita kotoutumisesta löydät myös työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta. Sivusto on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen.
Opettajalle
Palvelu on suunnattu työssään maahan muuttaneita kohtaaville, kotoutumisen edistämisen ja pakolaisten vastaanoton toimijoille. Sivusto on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen. Palvelua ylläpitää työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus.
Sivusto on tarkoitettu kotoutumisen parissa toimiville. Sivustolla vapaan sivistystyön toimijat ilmoittavat matalan kynnyksen kotoutumistoimintaa.
Voit hakea ja ilmoittaa maahan muuttaneille tarkoitettua, matalan kynnyksen kotoutumista tukevaa toimintaa sekä työntekijöille ja vapaaehtoisille suunnattuja tapahtumia ja koulutuksia.
Saat ajankohtaista tietoa muilta alan toimijoilta ja pääset verkostoitumaan heidän kanssaan. Sivustolla olet mukana rakentamassa kotoutumista tukevien toimijoiden yhteisöä.
Sivusto on suomen- ja ruotsinkielinen ja sen ylläpitäjänä toimii Uudenmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus.
Työnantajalle
Verkkopalvelu on suunnattu kaikille työssään maahan muuttaneita kohtaaville toimijoille. Sivusto auttaa edistämään kansainvälisten työntekijöiden kotoutumista, se ohjaa kotoutumispalveluiden pariin sekä kertoo hyvistä kotoutumista edistävistä käytännöistä.
Sivusto on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen. Palvelua ylläpitää työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus.
Tutustu myös näihin
Finland Studies -verkkokurssi (external link)
Kaikille avoin Finland Studies -verkkokurssi (MOOC) kokoaa yhteen tietoa suomalaisessa korkeakoulussa opiskelemisesta ja tarjoaa näkökulmia suomalaiseen opiskelijaelämään.

Finland Works -verkkokurssi (external link)
Tutustu suomalaiseen työkulttuuriin ja urapolkuihin kaikille avoimella verkkokurssilla.
