Kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan kieltä, tutustutaan yhteiskuntaan ja työelämään. Uraohjaus ja työharjoittelu kuuluvat myös koulutukseen.
Täältä löydät tietoa ja ohjeita koulutukseen pääsystä ja sen sisällöistä.
Kaksi käytävällä kävelevää opiskelijaa.
Kuva: Kalle Kataila. Kaikki oikeudet pidätetään.

Loading table of contents

Mitä on kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutus on noin vuoden mittainen, vähän aikaa sitten Suomeen maahanmuuttaneille tarkoitettu koulutus. Sen tärkeimmät sisällöt ovat suomen/ruotsin kielen sekä yhteiskunta- ja työelämätaitojen opiskelu. Uraohjaus ja työharjoittelu kuuluvat myös koulutukseen. Tavoitteena on tukea opiskelijan työllistymistä ja siirtymistä jatko-opintoihin.
Koulutuksesta käytetään myös nimeä kotokoulutus.
 

Oppijalle

Suomessa on erilaisia palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan, työllistymään ja oppimaan kieltä.   

Tänne on koottu lyhyt ja yksinkertaistettu kuvaus näistä palveluista. Kattava ja ajantasainen kuvaus järjestelmästä ja siihen hakemisesta löytyy Lue lisää kotoutumisesta -osion linkkilistalta.

Jos olet työtön  

Jos olet työtön, niin sinun kannattaa rekisteröityä työttömäksi työnhakijaksi, jotta pääset kotoutumispalveluiden piiriin. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi alkukartoitus, kotoutumissuunnitelma ja kotoutumiskoulutus. Myös perheesi jäsenillä voi olla oikeus näihin palveluihin, jos he muuttavat Suomeen sinun kanssasi.  

Alkukartoituksessa viranomainen selvittää esimerkiksi koulutuksesi, työkokemuksesi ja kielitaitosi.  

Alkukartoituksen jälkeen viranomainen tekee sinun kanssasi kotoutumissuunnitelman.  

Suunnitelmaan voi kuulua esimerkiksi suomen tai ruotsin kielen opiskelua, muita opintoja tai työharjoittelua. Kotoutumissuunnitelma on tavallisesti voimassa korkeintaan kolme vuotta. Joissakin erityistapauksissa se voi olla voimassa viisi vuotta.  

Kun kotoutumissuunnitelma on tehty, voit saada kotoutumiskoulutusta. Kotoutumiskoulutusta järjestävät erilaiset oppilaitokset (mm. kansanopistot ja ammatillista aikuiskoulutusta tarjoavat oppilaitokset). Kotoutumiskoulutukseen kuuluu tavallisesti suomen tai ruotsin kielen opiskelua. Koulutuksessa tutustut myös suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja työelämään. Siihen voi sisältyä myös aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tutkinnon tunnustamista sekä ammatillista suunnittelua ja uraohjausta. Kotoutumiskoulutus on maksuton.  

Ruotsinkielisiä kotoutumiskoulutuksia järjestetään Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.  

Voit saada työttömyysetuutta tai toimeentulotukea kotoutumissuunnitelman ajalta riippuen siitä, kuinka kauan olet asunut Suomessa. TE-toimisto, Kela tai kunta selvittää oikeutesi saada työttömyysetuutta tai toimeentulotukea.  

Jos sinulla on työpaikka  

Jos sinulla on työpaikka, on joskus mahdollista, että työnantajasi auttaa sinua kotoutumisessa. Työnantaja voi esimerkiksi etsiä tai järjestää sinulle suomen tai ruotsin kielen kurssin.   

Jos olet jäämässä työttömäksi  

Työnhakijaksi voi rekisteröityä myös, jos on työttömyysuhan alla tai jäämässä työttömäksi.  

Lue lisää kotoutumisesta

Lisää tietoa ja ohjeita alkukartoituksesta ja kotoutumissuunnitelmasta sekä tukimuodoista työttömille maahanmuuttajille löydät InfoFinlandin sivuilta. Sivusto on monikielinen.  

Kotoutuminen Suomeen | InfoFinland

Lisää tietoa ja ohjeita kotoutumisesta löydät myös työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta. Sivusto on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen.    

Tietoa kotoutumisesta  | Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisää tietoa ja lyhyen kuvauksen kotoutumiskoulutuksesta eri kielillä (venäjä, arabia, turkki, persia, thai) löydät Opetushallituksen sivuilta.

Kotoutumiskoulutus | Opetushallitus 

Opettajalle

Työnantajalle

Tutustu myös näihin

Finland Studies -verkkokurssi (external link)

Kaikille avoin Finland Studies -verkkokurssi (MOOC) kokoaa yhteen tietoa suomalaisessa korkeakoulussa opiskelemisesta ja tarjoaa näkökulmia suomalaiseen opiskelijaelämään.

Kirjasto jossa on ihmisiä työskentelemässä tietokoneilla.

Finland Works -verkkokurssi (external link)

Tutustu suomalaiseen työkulttuuriin ja urapolkuihin kaikille avoimella verkkokurssilla.

Ryhmä ihmisiä istuu ja kuuntelee keskellä seisovaa naista jolla on mikrofoni kädessä.
  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!